Wanneer weet u of u met een goede gedragstherapeut te maken heeft?
Iedereen in Nederland mag zich hondengedragstherapeut noemen; het is helaas (nog) geen beschermde titel. Gedragstherapie is echter wel een vak apart. Een gekwalificeerde gedragstherapeut heeft een jarenlange opleiding (incl. praktijkervaring) achter de rug.

Waar moet u op letten voordat u een gedragstherapeut inschakelt?
- Is de gedragstherapeut gediplomeerd?
- Is de gedragstherapeut aangesloten bij een professionele organisatie.
- Volgt de gedragstherapeut regelmatig bij-/na-scholing. Dit is een vereiste als je aangesloten bent bij een professionele organisatie.

Ik voldoe aan alle bovenstaande criteria.

Dogvision
Mijn opleiding tot ‘Gedragstherapeut voor Honden’ heb ik gevolgd bij Dogvision. Dogvision is een kynologisch opleidingscentrum, op HBO-niveau, op het gebied van honden en gedrag. De ethologische benadering wordt centraal gesteld, wat essentieel is om hondengedrag daadwerkelijk te begrijpen. Recente wetenschappelijke inzichten worden gelijk vertaald naar de praktische omgang met honden. Zie voor meer informatie www.dogvision.nl.

NVGH (Nederlandse Vereniging voor Gedragstherapeuten voor Honden)
Zoals gezegd is de naam hondengedragstherapeut in Nederland (nog) geen beschermde titel. De Nederlandse beroepsvereniging NVGH is een vereniging waarbij je enkel aangesloten mag zijn, als:
- je een erkende en gecertificeerde opleiding tot hondengedragstherapeut hebt gevolgd en deze met goed gevolg hebt afgerond,
- je de vakkennis bijhoudt door het volgen van goedgekeurde nascholingen en je op de hoogte blijft van de laatste wetenschappelijke inzichten,
- je voldoet aan de door de NVGH gestelde eisen en gedragscode.
Daarnaast heeft de NVGH een zorgvuldige klachtenregeling waaraan alle leden gebonden zijn.
Iemand die lid is van de NVGH kan zich legitimeren door een persoonlijke lidmaatschapspas met daarop zijn lidmaatschapsnummer. Mijn lidmaatschapsnummer is 1418.
Op deze wijze wil de NVGH het kaf van het koren scheiden in gedragstherapeutenland in Nederland. Laat je vooraf dus goed informeren met wie je in zee gaat.
Zie voor meer informatie www.honden-gedragstherapie.nl