Raakte snel overprikkeld

Tijs kwam als bijna acht weken oude pup bij ons in huis. Het is een Mechelse herder en zijn vader is een politiehond. Na een paar weken begon hij alles te pakken wat in huis lag, kleedjes, sokken, was, tijdschriften, zelfs een aardappelschilmesje en verder alles wat voor zijn bek kwam, of dat hij zelf kon pakken. Daarnaast ging hij steeds meer happen en springen als hij tijdens het wandelen te veel prikkels kreeg, hij raakte gefrustreerd en na een paar maanden kon ik hem niet meer goed uitlaten.

Ik kon zelf niet goed inschatten wanneer hij overprikkeld raakte, dus besloot ik om een gedragstherapeut te zoeken die mij kon helpen om de oorzaak van het probleem te vinden en mij kon helpen met een oplossing. Via internet kwam ik bij Tinley uit, bij Bianca de Craen. Zij is naast gedragstherapeut ook hondentrainer en dat leek mij een goede combinatie, zodat ik misschien ook bij haar zou kunnen trainen om samen het probleem op te lossen.
Bianca stuurde mij een anamneseformulier dat ik voor haar bezoek moest invullen. Zo zou ze al een beeld krijgen van Tijs en de oorzaak van zijn probleemgedrag.

Bianca is bijna een hele middag langs geweest om Tijs te observeren en wat gedrag uit te lokken om zijn reacties te bekijken. Vervolgens ontving ik een uitgebreid verslag met de verklaring van zijn probleemgedrag, een diagnose en adviezen waarmee ik aan de slag kon. Daarnaast heb ik een aantal privé trainingen bij Bianca gevolgd, waarin ze de tijd nam om dingen uit te leggen. Waarom gaat het goed of waarom gaat het fout. Zo kreeg ik inzicht in het gedrag van Tijs en leerde ik hem lezen, zodat ik beter met zijn probleemgedrag leerde omgaan.
Na een aantal trainingen begon ik verschil te zien en kwam Tijs meer onder commando, wat hem duidelijkheid gaf en wat minder frustratie opleverde. Bianca nam ook haar eigen hond mee naar de training, een goede ervaring voor Tijs.
Nu we een aantal maanden verder zijn, gaat het steeds beter met Tijs. Het is nog een lange weg, want hij heeft heel veel werklust, maar ik kan nu fijn met hem wandelen zonder dat hij gaat springen en happen.
En als er toch nog iets is waar ik niet uitkom, dan kan ik contact opnemen met Bianca voor advies. Fijn, zo'n gedragstherapeut achter de hand die gemotiveerd is om te helpen!

Willeke, eigenaresse van Tijs